Kreditni rejting europskih država; kako stoji Hrvatska?

Bez autora
Sep 25 2024

Najbolji kreditni rejting AAA imaju Švicarska, Danska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska i Švedska.

Agencija Fitch podignula je kreditni rejting Hrvatske s BBB+ na A- sa stabilnim izgledima. Fitch je povijesno visoki rejting Hrvatskoj dao tjedan dana nakon što je to učinila agencija Standard and Poors.

S&P navodi kako su rastu rejtinga najviše pridonijeli pozitivni gospodarski pokazatelji, fiskalna konsolidacija, uspješna realizacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kao i politička stabilnost. 

Ocjena A signalizira snažne kapacitete za ispunjavanje financijskih obveza, uz određeni stupanj ranjivosti na ekonomske uvjete i promjene.

Kreditni rejting A- sa stabilnim izgledima šalje poruku da je Hrvatska investicijski sigurna zemlja s umjerenim rizikom za ulagače, te da se njezini gospodarski izgledi poboljšavaju.

Infografika prikazuje kreditni rejting europskih država u 2024. godini.

Hrvatska je pozicionirana na 20. mjestu.

Pri dnu ljestvice nalaze se Ukrajina, Crna Gora, Turska i BiH.

Premijer Andrej Plenković je poručio da ova ocjena predstavlja itekako snažnu poruku za hrvatsko gospodarstvo, kao i priznanje za odgovorno upravljanje javnim financijama, za gospodarski rast, rast plaća, mirovina, poduzete reforme, odličnu apsorpciju europskih sredstava, integraciju u europodručje, kao i podizanje BDP-a po stanovniku na 76 posto prosjeka EU-a do kraja 2023. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik